Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stěhovavý pane

»Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají« Jen tak tak vběhnu do metra a upachtěná si odfrknu, že jsem ho ještě stihla. Najednou se vlak rozjíždí a já se zadívám do rozkmitaného okýnka. Zrcadlí mi postavu, má místo.

Nikdo si ale nechce přisednout. Ani já ne. Proč by taky? Radši si postojím, než aby mě začal obtěžovat. Ba co víc, místem se začíná linout zápach krabicového vína. Je špinavý, ošuntělý a mám strach, že bych od něho mohla něco dostat. V hlavě mě napadají otázky: Co se mu přihodilo? Co prožívá? Kde večer usíná a co přes den jí? Odtáhnu svůj pohled, nechci se na něj dívat. Štve mě, že já musím za jízdenku platit, ale on? Ten ji nejspíš nemá. Nemá nic a já bych mu chtěla nějak pomoci, ale stojí o to vůbec?

První, co mě vždycky napadá je, že otázka bezdomovectví je stejně rozporuplná jako jiné otázky bytí. Chci na věci nahlížet z obou stran. Podle mě by se zde totiž mělo řešit, proč se člověk na ulici dostal a jestli z ní chce ven. To, že si teď hovíte v teple domova, vám přijde jako samozřejmost. Život ale nabízí spoustu překvapení a většinou věci nejsou tak, jak jsme si je naplánovali. Člověk míní a život mění. Můžete jen onemocnět a přijít o práci, nebo o manželku a začít pít. Je to hned. Pomíjiví přepych a dny štěstí jsou lusknutí prstem pryč. Jenže člověk si vždycky říká, že se mu to stát nemůžu. Lidé bez domova jsou ale přece lidi jako my. Nebo alespoň byli jako my. Otázkou další je pak, jestli se z toho všeho chtějí vůbec dostat. To, že mi dobročinné sbírky před Vánocemi předhazují, že pan XY je na ulici již 10 let a mám mu přispět na přežití v krutém mrazu, mě nezajímá. Svědčí to totiž o tom, že je člověk neschopný sám se sebou něco udělat a bezdomovectví mu vyhovuje. Pokud se tedy někdo doopravdy dostane do tíživé situace a na ulici zůstane jen na přechodnou dobu, než se věci urovnají, by mělo být správné a běžné. Líbí se mi, že takoví lidé mají dnes obrovské možnosti výběru neziskových organizací a sociálních center, které jim pomohou se znovu vrátit do běžného života. Ale jsou naopak i lidé, kteří nesnesou autoritu a život bez domova jim zkrátka vyhovuje. 

Nedávno jsem viděla tomu podobný dokument. Jeden z figurantů si tam stěžoval, že ho nenechali přespat v objektu Armády spásy. To, že byl ale na mol, vysvětluje tím, že by bez tohoto způsobu zahřátí jinak nepřežil. Takže raději kořalka, než-li teplé jídlo. A kde na to bere? Na neřesti má člověk prý vždycky, no ne? To je jako když si kuřák stěžuje, že nemá peníze a vytahuje z krabky další cigáro. Nějak tomu nerozumím. A co teprve ti sociální pracovníci, kteří musí mezi takovými případy řešit hádky a výhrůžky. O hygieně a ošetření snad ani nemluvím. To není práce, to je poslání a člověk na to musí mít žaludek. A tak mi prostě nikdo nevyvrátí, že když se chce, tak to jde. Musí. Člověk někdy schytá od života kruté rány a je jen na něm, jak se s nimi vypořádá. Tak hezký týden a prosím, važme si drobností, co máme a nevnímáme...

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 29.10.2017 16:47 | karma článku: 19,52 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

18.3.2018 v 18:00 | Karma: 25,66 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik