Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavá diskuse... Je dobré, že podněcujete debatu na daná témata. I o tom je přeci žurnalistika.

Já Váš příspěvek vnímám tak, že vyjadřujete spíše své dojmy a pocity, sesbírané ve společnosti, než nějaká statistická fakta. Sdílím s Vámi totiž nejen jméno, ale právě i některé ty dojmy a pocity.

Jen se uklidňuji tím, že čas plyne a všechno se mění... A těžko říct, co bude v Čechách za 10, potažmo 50 let. Takže si v rámci možností užívám každodenních maličkostí a žiji více méně spokojený život, bez většiny komerčního marazmu, který spousta lidí považuje za "pro život nezbytný".

Přeji všem krásnou neděli.

0 0
možnosti

Studentka žurnalistiky a nesleduje dění v této zemi. Kdyby sledovala, věděla by, že v současnosti je (nerozumně nízkou) hranicí odchodu do důchodu 65 let.

A kdyby se rozhlédla, viděla by nás, starce kolem osmdesáti, kteří klidně užívají důchod, neplazíce se.

Kdo Vám nakukal, že každý hned dostal od komačů byt? Větší nesmysl jste napsat nemohla (ač je nesmyslů blog plný). Víte, že po revoluci se postavilo více než 800 tisíc bytů (v rodinných i bytových domech). Tedy byty pro cca 2 milióny lidí, pětinu obyvatel. Jsou zřejmě prázdné, když bylo "za komačů" bytů tolik, že každý hned nějaký dostal. To hodláte jako žurnalistka plantat, aniž byste si ověřila nejzákladnější fakta?

Nevím, jestli se mým rodičům někdo smál (a pochybuji, že se skutečně někdo směje těm Vašim), dřeli však, s teoretickou pracovní dobou 46 hodin týdně. Máma - prodavačka ovšem nezapočtené hodiny ranní přípravy a večerního úklidu, táta autobusák od nevidím do nevidím.

Narodila jste se do nejlepší doby v dějinách Českého království či ČR. Krásná doba to není jen pro ty, kdo se domnívají, že do práce člověk chodí pouze proto, aby byl důvod dávat mu výplatu. Krásná doba to není pro ty, , kteří řízení práce nadřízeným považují za šikanu. Krásná doba to není pro ty, kteří naříkají vždy.

2 0
možnosti
Foto

Má odpověď je dlouhá, proto ji rozděluji do 2 příspěvků:

..

1) Studentka žurnalistiky a nesleduje dění v této zemi. Kdyby sledovala, věděla by, že v současnosti je (nerozumně nízkou) hranicí odchodu do důchodu 65 let. A kdyby se rozhlédla, viděla by nás, starce kolem osmdesáti, kteří klidně užívají důchod, neplazíce se.“

Gratuluji k dobrému zdravotnímu stavu, nicméně vy asi nebudete většina. Ano, jsou povolání, kde je člověk i na sklonku života v pracovním procesu plnohodnotným, nicméně neplatí to pro každou profesi a bezpochyby ani pro většinu vašich vrstevníků. Berte užívání si starobní penze jako výhru v loteriii ohledně zdraví a délky života, ale nesnažte se svůj obdivuhodný stav paušalizovat – odsoudil byste tak nemalou část těch, kteří se ani sedmdesátky nedožijí, k životu v bídě. Nikdo je nezaměstná.

..

2) „Kdo Vám nakukal, že každý hned dostal od komačů byt?“

Zde souhlas. Jsem sice výrazně mladší (*1968), ale státní byt (nájem) jsme dostali až rok před mou povinnou školní docházkou. Do té doby jsem s rodiči žili ve vypůjčené chatce uprostřed jednoho pražského lesa (i vodu bylo nutné tahat v konvích) a babička s dědou bydleli na podnájmu.

..

DOKONČENÍ V DALŠÍM PŘISPĚVKU

1 0
možnosti

Bílé límečky jsou ten odporný hnus? Tak se těšte - pokud školu ukončíte, budete k nim patřit.

A kdopak jsou tedy "obyčejní lidé"? Čím jsou charakterizováni. Byl bych nerad, aby za obyčejného byl považován nevzdělanec.

1 1
možnosti

Boj bílým límečkům vyhlásil komunistický režim už v 50. letech např. akcí

"70 tisíc do výroby", kdy poslal lékaře, advokáty, soudce, vysokoškolské učitele, úředníky, inženýry, duchovní atp. do dolů, hutí a třeba na stavbu tzv. Mostu inteligence v Praze.

1 0
možnosti

Proboha!!! Studentka KU a neumí pracovat s průměrem!! Budoucí žurnalistka a napíše, že statika je k ničemu!! K čemu budou potom její články!! Ona statistika není o okamžitém stavu - je o vývoji. Dlouhodobém vývoji. Ten sleduje každý statistický ukazatel.

Ano - na průměrný plat "dosáhne" zhruba třetina zaměstnanců. V každé době a v každém zřízení (kromě komunistickém /od komuna/). Je to dáno složením profesí a pracovních pozic. To vás na VŠ neučí? A co vás učí?

1 1
možnosti

Pane Vondráčku, co je napravdivé v mém příspěvku? Jo ták, Vy pravdu nechcete slyšet!! Jenže záporným klikem ji nezměníte.

0 0
možnosti

Nevzpomínám si, že by se u nás někdy chodilo do důchodu v 50 letech, muži odcházeli v 60 letech, ženy o něco dříve, podle počtu dětí. Odchod do starobního důchodu a jeho výše se odvíjí od toho, na co ekonomika má.

Také si nepamatuji, že by se tu rozdávaly byty. Asi jak kde, a jak komu. V roce 1989 tvořily u nás bytový fond z jedné třetiny byty družstevní, z třetiny byty v soukromém vlastnictví a jen z jedné třetiny byty státní. A státní byty byly i v domech, o které režim připravil jejich původní vlastníky, jež se pak vracely restituci.

Jak to tu bylo před rokem 1989 s byty, mj. dokumentuje časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Manželské etudy, mapující život několika dvojic, jež uzavřely manželství v roce 1980. Nikdo z nich neměl na začátku vlastní byt, většina bydlela společně s rodiči. Dnes si mohou mladí manželé byt pronajmout, nebo pořídit na hypotéku, to tehdy možné nebylo a na byt se čekalo dlouhé roky.

0 1
možnosti

V roce 1988 jsem si vyělával cca 2000kč - parcela na barák stála 2450kč ( tedy 1,25platu) a barák se dal postavit za cca 100tis , z čehož bylo 50tis nenávratná půjčka od státu a zbytek se dal půjčit na 1%.

Dnes parcela ve stejném městě stojí 650tis - tedy 27platů 8-o

0 0
možnosti

Je mi kolem 50tky - takže pamatuji ráci ve fabrice za komančů , po sametovém podvodu a dnes - hezky to před lety shrnul můj kamarád, která prohlási - nikdy jsme do práce nechodil rád, ale nikdy jsem nechodil s takovým odporem jako dnes !!!!

Problém je v tom, že dříve fabriku vedl ředitel, který v té fabrice vyrostl zě několik let až na post ředitele - dnes přijde rychlokvaška s nápisem MBA, která kolikrát ani netuší, cože se v té fabrice vyrábí -vydrží rok max. dva a majitel fabriky jej vyhodí a přijde ještě větší ovád, než který odešel - a zase začnou nové pořádky nové nařízení atd.....

Príklad - ve fabrice jsou lisy na plast výlisky -více než 20 let ženský u lisu seděli a vše bylo OK - pak přišel MBa ( mladý , blbý , ambiciozní) a židle nechal vyházet - dnes ženský se musí u lisů ohýbat s každým výliskem do bedny která je na zemi ;-€

0 0
možnosti

Domníváte se, že kdyby nedošlo k "sametovému podvodu" že by byla u nás vyšší životní úroveň než dnes a že by se nám žilo lépe? Přál byste si návrat starých časů?

0 1
možnosti

Taky jste mohla v 59 umřít.

1 0
možnosti

Tedy já jsem tam nenašel jedinou pravdivou větu. (Podrobněji mé příspěvky výše.)

0 0
možnosti

Pěkně popsáno, ale jak to budete chtít řešit autorko?

0 0
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik