Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

Koncem května minulého roku se zákaz kouření v restauracích a barech uzákonil v celé České republice. A samozřejmě se ihned strhla lavina. Na jedné straně jeho příznivci, kteří obhajovali svůj názor tím, že kouření prostě škodí zdraví a že jeho zákaz je ve vyspělých západních zemích již dlouhodobě běžnou věcí. A na druhé straně odpůrci zákonu, jež pohlíží na problém určitého diktátu, pomocí kterého stát určuje soukromým podnikům, co se u nich smí a nesmí.

Ačkoliv jsem zarytý nekuřák, návrh zákona již od počátku odsuzuji a nesouhlasím s ním. Nechápu, proč by si soukromé podniky nemohly určit, jestli se u nich bude nebo nebude kouřit. Od státu nikdy nic nedostaly a na vše si musely vždy vydělat samy. Možným kompromisem bylo určitě oddělení kuřácké a nekuřácké místnosti. To samotné však nestačilo, z rozmaru přišlo několik vlád s různými nařízeními, podle kterých musely podniky investovat i několik desítek tisíc do drahých instalací větráků a jiných zařízení. Ty měly co nejvíce redukovat obtěžující kouř, ale nyní jsou jim úplně k ničemu. Já sama však nijak nepamatuji, že by mě vedlejší kouř nějak odrazoval od toho, abych si nedopřála oblíbené jídlo ve své oblíbené restauraci. Kdo prostě cigaretám holduje, tak ať se zavře v místnosti jemu určené. A naproti tomu, pokud bych já chtěla někam večer zajít a viděla bych, že je to nějaká zahulená knajpa, prostě tam nepůjdu a najdu restauraci jinou. Nejde mi do hlavy, proč bych si měla stěžovat, že hospoda, do které jsem vlezla, není podle mých představ.

Zákaz kouření v restauracích a barech měl především vést k prevenci mladistvých, kteří začínají s kouřením příliš brzo a jejich počet stále narůstá. Jenže to, že zakážu kouření ve stravovacích podnicích, nikoho ještě neodradilo od chtíče začít. Tady je důležitá informovanost již od útlého věku, názorné ukázky toho, co cigarety obsahují a co doopravdy reálně způsobují (tak jako odrazující obrázky nově na krabičkách tabáku). I za nás se dělaly určité besedy o škodlivosti návykových látek a různé projekty BESIP a prevence kriminality. Ale problémem dnešních dětí je to, že si myslí, že kouření je v partě prostě normální a že když se nepřidají k těm posměváčkům, tak budou nuly a budou ihned na ráně. Ale když prostě někdo bude chtít kouřit, tak stejně bude. Je to věc, kterou musí mít člověk v hlavě srovnanou. Druhou věcí bylo to, že zastánci zákonu také věřili, že kuřáci svoji vášeň alespoň trochu omezí, pokud budou muset pokaždé s cigaretou ven na mráz. K určitému poklesu asi došlo, ale na druhou stranu z toho vyplynul ještě větší problém: chudáci ti lidé, kteří bydlí u takové restaurace a každý večer jim pod okny stojí hlučící dav opojený stoupajícím dýmem.

Největším problém tohoto zákonu však vidím v jeho značné nesmyslnosti. Opomíjí totiž to, že některé podniky jsou prostě od nepaměti místem, ke kterým kouření prostě neodmyslitelně patří. Přeci vesnické hospůdky byly vždy jakýmsi kulturním centrem, kde se setkávali sousedé a staří štamgasté a k tomu všemu tradičně patřil půl litr píva, bůček a cigaretka. Ano zákazu kouření v nějakých nóbl restauracích, kde si to přímo etiketa žádá, ale zákaz kouření v hospodách a barech je už snad jen uštěpačnou třešničkou na dortu. Do baru se přeci nejde někdo vzdělávat nebo morálně vychovávat. Bar si každý představí plný neřestí, žen, alkoholu a kouře. Jenže už i to nám zakázali. Docela by mne zajímalo, co přijde příště. Protože takhle by měli zakázat i příliš hlasitou hudbu, která tam trvale poškozuje sluch, nebo to, že se ve restauracích skoro nesvítí, to zase vadí očím. A taky by se mělo zakázat to jejich přílišné solení a hygieně bychom měli nahlásit, že servírka na stole nechala drobky a že jsme našli v jídle kuchařův vlas. Jsme opět svědky, že někteří lidé se za jakékoliv doby v udávání druhých prostě vyžívají. A přestože bychom se měli zasazovat o život ve zdravém prostředí, volba kouření či jeho zákazu by měla být na uvážení soukromého podniku. Tak hezký týden a příští neděli na shledanou.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 18.3.2018 18:00 | karma článku: 25,66 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pravdu, nic než pravdu

Už od mala učíme děti, aby říkaly pravdu. Káráme je, když lžou nebo si vymýšlí. Brzy v dospívání se ale vše změní a samy si přijdou na to, že říkat pravdu se prostě vždy nevyplácí a že pravda v dnešním světě nikoho moc netrápí.

4.3.2018 v 21:22 | Karma: 13,10 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik