Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební postřehy odjinud

Jako obvykle Vám přináším nedělní glosu, ve které se tentokrát s Vámi podělím o některé z mých názorů týkajících se nedávné volby prezidenta. 

K prezidentským volbám už toho bylo řečeno nespočet. Výsledek je prostě nezpochybnitelný a omílat neustále proč a co kdyby, nemá nyní už žádný smysl. Lidé zvolili a život plyne dál. Během těchto volebních dní jsem si však uvědomila mnoho věcí.

Tak za prvé: Jací jsou lidé, taková je politika a její činitelé. Každý hlas má stejnou váhu a každý může rozhodnout. Problémem je však to, že mnoho lidí vám řekne, že volby jsou jim jedno a politice nerozumí. Něco obdobného jsem popisovala už v některém z předešlých článků, který jsem věnovala otázce, kde se vlastně bere nechuť a odpor k takové věci, jako je svobodné rozhodnutí a účast na tom, jakým způsobem se budou ubírat naše životy. Ještě však horší je, když lidé doopravdy k volbám nejdou a po zveřejnění výsledků celý den nadávají, „jak to že to vyhrál ten debil...“

Peníze a moc – to je hybná síla světa. Kdo má to první, má i druhé. A může všechno. Všude se neustále omílají slova pomoci, sociálního zabezpečení, solidarity. Ale bez peněz, do hospody ani do politiky, nelez. Nedokážu to pochopit, ale peníze jsou to, oč tu běží. A tak to bylo, je a bude. Jak v poslední době vídáme, moc může být však i postavena na zneužívání nejnižších lidských pudů, a to vyvíjením strachu. 

A tím se dostávám i k věci třetí. Stereotyp a myšlenka toho, že to tak má být, protože to tak vždycky bylo. Není žádnou tajností, že jsem chtěla Srdce na Hrad. Marek Hilšer, mladý, vzdělaný člověk, kterému není jedno, co se tady děje a dokáže argumentovat. Volila jsem ho nejen kvůli tomu, že mi je svými názory blízký, ale také právě protože je mladý a ještě nezkostnatělý špínou politiky. Je zvláštní, že například Francie si zvolila tak mladého prezidenta, ale u nás to nejde. Hilšer fajn, ale snad příště, teď nemá šanci. Vyhraje to ten, kdo má dražší kampaň a kdo má za sebou nějakou minulost. A proto místo zobáka starce nad hrobem, o kterém budeme zjišťovat, jak je to tedy vlastně s tím jeho zdravotním stavem. Evidentně to všichni vidíme a média nám na to nemusí dávat potvrzení.

Chybějící sebekritika, to je odzbrojující vlastnost. Hlavně když je podporována propagandistickým poklonkováním. Je jedno, že jsem svině převlečená za člověka. Hlavně že z toho něco kápne. Ani jsem se nestačila divit tomu, jak se někteří zarputilý odpůrci staronového prezidenta po jeho opětovném zvolení rychle přetransformovali v jeho zarputilé podporovatele. Prostě když se potápí loď a když se dobří holubi vracejí.

Nakonec chci ještě zmínit jednu malou, velmi opomínanou, ale pravděpodobně nejdůležitější věc. Prezident má společnost stmelovat, ne ji rozdělovat. A především má být morální autoritou, ne někým, kdo každého uráží na potkání. Je (ne)třeba se z toho všeho poučit.

Demokracie je vláda většiny, a tak to musíme brát. Otázka ale zůstává, jestli ta většina jsou lidé uvědomělí. Volí tak, protože jim je jejich favorit blízký svým chováním? Tím by mi bylo všechno asi jasné. Nebo že by to byla aspoň recese? Tak hezký týden a sláva vítězům.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 28.1.2018 21:21 | karma článku: 12,18 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

18.3.2018 v 18:00 | Karma: 25,66 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik