Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hra o trůny

Další nedělní glosa o tom, proč lidé již dávno rezignovali na politiku, nedůvěřují politikům a proč si dělají z voleb tak akorát srandičky.

Když jsem se tehdy zmínila, že bych chtěla studovat politologii, každý mě měl za hlupáka. „Nemá to cenu, jsi blázen, všichni vědí, jak je politika prohnilá,“ usmívali se. A měli vlastně pravdu. Nakonec jsem ráda, že jsem si zvolila psaní a politické dění můžu tak alespoň sledovat odměřeně a oproštěně zpovzdálí.

On ten názor na politiku je celkem pochopitelný. Lidé jsou znechuceni tím, co se děje. Že se obyčejní lidé dřou a oni se za hříšné peníze nás, daňových poplatníků, válí ve sněmovně a kecají kraviny, co nic nezmění. Vidět totiž neustále ty šarvátky a trapnosti, které se tam odehrávají, nejednoho naštve. O to víc, když se před volbami roztrhne pytel s prosebníčky. A po celé té maškarádě se to zase vrátí do starých kolejí a je pořád stejně (blbě). V tom je například jiná regionální politika, kdy lidé skutečně vidí, co se v obci opravilo nebo postavilo. A lidé v ní tím pádem vkládají i větší důvěru.

Kdežto v parlamentu si přidávají jen sobě a když zrovna utrousí jen hrstku nám, nestačí se všude pyšnit, jak je průměrná mzda padesát tisíc. A pak průměrný člověk nedosáhne ani na svoje vlastní bydlení. Stejné je to, jako když se odhalí nějaká korupce a soudní řízení se vleče tak dlouho, že už se tomu lidé jen smějí.

Z toho tak pramení ta velká nedůvěra a nezájem o politiku. Nedivím se. Já jsem však vždycky chtěla ctít to, že když mám právo, měla bych ho využít. V některých zemích není samozřejmostí. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, co všechno předcházelo volebnímu právo pro každého z nás, i pro ženy. Lidé už dávno zapomněli, co to znamená být hrdý na to, že jsem občanem dané země. A pak vlastenectví dokazují skrz řvaní na hokejových utkáních.

Ale když jde o volby, mnoho lidí řekne: „Stejně všichni kradou. Mě to nezajímá.“ Proboha, jak někoho nemůže zajímat, co ovlivní naše životy a co se zde bude dít? Nebo: „Politice nerozumím a navíc se mi tam nikdo z nich nelíbí.“ A víte proč? Protože je lidem lhostejné se alespoň zajímat o základní přehled. Když by na to hned nerezignovali, věnovali tomu trochu času a pročetli si některé ty volební programy, určitě by si našli někoho, kdo jim je blízký svým myšlením a hodnotami. Často právě také slýchávám, že to nemá cenu, že to vyhraje určitě ten druhý (protože je známější, protože si zaplatil větší kampaň a protože prostě ten méně známý nemá šanci). Ale když si právě tohle řekne půl milionu lidí, tak je asi jasné, že ten jejich favorit doopravdy žádnou šanci nemá.

Na závěr bych ještě chtěla říci tak: Jací jsou lidé, takový je prezident. A pokud s tím nebo s ním nesouhlasíte, běžte volit a nehádejte se o tom v hospodě. Možná jdu trochu s křížkem po funusu, ale mějte na paměti, že každý má právo rovnocenné a každý může změnit to, co se týká nás všech. Tak hezký týden a příští neděli zase jako obvykle.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 14.1.2018 21:07 | karma článku: 18,61 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

18.3.2018 v 18:00 | Karma: 25,66 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik