Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staří a neklidní

Přináším vám další nedělní glosu o tom, jaké je to být stále mlád, i když už vám táhne na 70 a také o tom, že na seniory by se nemělo zapomínat, nejen o Vánocích. 

Čtvrteční brzké ráno v jednom našem nejmenovaném obchodním řetězci je rojem důchodců a jim podobným chytačům slev. Boj o levné mandarinky začíná však už v právě přijíždějícím napresovaném MHD, ze kterého nejdříve vystupují hole a pak až koupěchtiví zákazníci. Čtyři balení na osobu? Není problém, naši vietnamští spoluobčané si sem najednou dlouhým fiatem, máma, táta béře vozík a všichni vesele narušují českou ekonomiku jejich vychytralou koupí. Ale o tom zase někdy příště. Dnes se chci zaměřit spíše na typický život dnešních důchodců, i když možná počkejte, není stařík jako stařík.

Nedávno jsem si totiž pobrečela u jedné z předvánočních reklam, kde vystupuje osamělý dědeček, bez rodiny, bez přátel. Rozveselí ho až holčička od sousedů, která si jediná během vánočního shonu vzpomene na starce. Když si představím, že bych jednou trávila nejkrásnější svátky roku takto, je mi moc smutno. Je ale hezké, že dnes existuje nepřeberné množství nadací a klubů důchodců, které se snaží na staré nezapomínat, opět je zapojit do společnosti a udržovat je stále aktivní. Je velmi důležité, abychom seniory nebrali jako někoho, kdo nás obtěžuje a pro společnost už není důležitý. Právě naopak. A stačilo by jen vyslechnutí, porozumění a myšlenka, že i my budeme jednou staří.

Ono je to totiž také o tom, že člověk má možnost si vybrat, jakou cestou vlastně půjde. Zahořkne a bude sedět doma, rozmýšlet jen, jestli ho píchne tam nebo tam a znuděně přepínat Soudkyni Barbaru? A nebo přijmout to, že každý jednou zestárne, ale že o zdraví je dobré pečovat a posilovat ho, trénovat mozek a hlavně se scházet se svými vrstevníky, kteří mají obdobné radosti a starosti? Být aktivní se vyplatí, pohled na svět dělá totiž divy. Jeden náš příbuzný byl takový celý život a potom ve staří tomu nebylo jinak. Užíval si každého dne, sám říkal, že v domově je mezi lidmi rád. Nemoci házel za hlavu, ty přece patří k životu. A nakonec odešel doopravdy šťastný. Jenže možná řeknete, že pro jiné je smrt mnohdy i vysvobozením z dlouhého a ošklivého marodění. Tomu se samozřejmě nedá vyhnout, ale když se snažil člověk být radostným a vitálním, lidé na něj budou vzpomínat jinak než na zatrpklého člověka, který již na vše resignoval a lidé okolo s ním měli akorát trápení. Takovýhle protiva totiž dokáže život mladým taky pěkně otrávit...

Otázka je ale také ta, jestli daný člověk vůbec má důvod být šťastný. Jsou osudy, a že jich není málo, kdy se o své prarodiče nikdo nestará a jsou svým dětem opravdu jen na obtíž. Na starého dědečka si vzpomenou jen když bere důchod, a nebo stařeckou naivitu zneužívají tak, že ho šoupnou do LDN. Na pohřbu pak všichni roní falešné slzy a druhý den už se přou o majetek. Nechci ani začínat o tom, že se člověk může dostat do domova, který se jeví jako útočiště a zpříjemnění posledních měsíců a let starých lidí, ale za jeho zdmi se dějí smutné scénáře hladovění a ubližování. Chci si stařečky představovat jako moudrého dědečka s fajfkou a babičku s mísou plnou koláčů, kteří se milují celý život a jsou si navzájem oporou až do poslední chvilky.

Jenže tyto moje myšlenky byly tento týden zcela pokořeny. Sedím si takhle v autě plném taškami nákupu a můj muž svědomitě odváží nákupní vozík. Najednou přijíždí velká fárokára, za kterou se dozajista každý poohlídne. Prostě moderní SUVéčko, Land Rover a Hammer v jednom. V mé hlavě najednou problikne: „Týjo, teďka vystoupí nějakej nabušenej fešák.“ A najednou se otevřou dveře a z bouráku vyleze prošedivělý muž v důchodovém věku. Nevadí, říkám si, teď ale vyjde z auta určitě nějaká jeho mladá konkubína. A ono zase vedle! Z auta se totiž jen tak tak dostává jeho paní o berlích. Nějak jsem se musela pousmát, k čemu jim takové auto asi je? Možná je to nějaká dávná touha, kterou si chtěli na stará kolena ještě splnit. Nebo auto vyhráli v loterii a co teď s ním? Hloupost. Je to totiž taková ta lidská přirozená touha ukazovat, že na to ještě mám. Starej kozel, pohled na mladou kočku a pomyšlení, jaké to bylo dřív. Ale je to vlastně dobře, když jsou senioři moderní. Že to ještě nevzdali. Jak se učí s internetem a jak běhají po lesích s těmi holemi. Fandím jim, kolikrát bych to nedala ani já. 

Jen mi přijde, že v dobách minulých lidé brali stárnutí víc. Muži si nepotřebovali barvit vlasy a nosit velké řetězy okolo krku. Ženy si neplatily povytažení očních víček a lifiting. Ale možná je to proto, že takové možnosti prostě nebyly. Snad v blízké době nevymyslí ani ten elixír mládí, smrt nám totiž nesluší. Můj obdiv mají ti, kteří umějí stárnout s grácií. Tak hezký týden, nebuďte retro a vzepřete se jednou provždy kalendáři.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 3.12.2017 19:28 | karma článku: 12,92 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

18.3.2018 v 18:00 | Karma: 25,66 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik