Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sametové dny bez navýšení

Sametové dny bez navýšení aneb další nedělní glosa o tom, co nám demokracie dala a vzala. Bylo, je a nebo tedy snad ano, bude líp? 

17. listopad. Den, který se navždy vepsal všem do paměti jako den boje za svobodu. Ať už to byl listopad roku 39 nebo 89, pokaždé šlo lidem o to, aby bylo pokořeno bezpráví. S myšlenkou listopadu 89 se navždy pojí také očekávání, že bude líp. Je tomu doopravdy tak? Nebo jsme se líp měli dřív a teď to stojí za starou belu? 

Znám spoustu lidí, kteří vzpomínají na minulý režim pozitivně, možná až se zarmoucením, že tehdy bylo opravdu lépe. Lidé měli práci, bydlení. Já bych ale spíš řekla, že všichni měli stejně málo. Až na některé výjimky, lidé měli dost podobnou životní úroveň. Měli jste tráboše, jedli jste točeňák a jezdili jste do Jugošky. Stejně tak jako všichni ostatní. Ale dnes? Dnes má soused od vedle BMW a blondýnu z Londýna. A ještě je to bývalej vekslák, estébák a tunelář dohromady!

Vlastně ani nevím, jestli rozumím tomu, když starší lidé volí komunisty zpět. Ne, samozřejmě že mi to vadí, ale je vcelku běžné, že lidé, kteří žili v určitém režimu a přijde náhlá velká změna, vzpomínají na doby předešlé zkresleně. Ale že po tom všem může stála ještě existovat KSČM, nechápu. Ihned po revoluci měla být zrušena, nebo alespoň přinejmenším podrobena nějakým přijatelným změnám, alespoň co se týče jejího názvu. Jak je pak úsměvné, že vám její člen oponuje, že Komunistická strana vždy prosazovala svobodu projevu. Je to ale spíš k pláči a ještě o to víc, že existují nějací mladí komunisté, kteří hlásají senzaci o době, kterou ani nezažili. Já jsem ji také nezažila a ani bych nechtěla. Stačí mi vidět záběry z Číny nebo KLDR, tam se totiž komunistický režim úplně zvrhl.

Jsem totiž nesmírně vděčná za to, jak žiji, jak mohu žít. Jsem zavázaná lidem, kteří bojovali za to, že můžu dnes svobodně studovat a vycestovat. Jsem pyšná na to, že se tolik lidí vzepřelo a na svůj úkor byli někde popotahováni, abychom dnes mohli projevit svůj názor. Oni totiž byli za svůj názor odsouzeni nebo „přinejlepším“ jim byl jen znepříjemňován život. Demokracie je křehká a má také své meze. Ty se však někdy přehánějí a tak si na někoho můžete třeba demokraticky plivnout. A nebo máte takovou svobodu názoru, že třeba prosadíte i to, že se uzná třetí pohlaví. To jsou ty nesmysly přílišné demokracie, kterou bych ale nikdy nechtěla ztratit. Lidé si stěžují, že se vše zdražilo a také mě trápí, že pracující lidé nedosáhnou na bydlení. Musí se zadlužit hypotékou a mít třeba jen jedno dítě. Ale přes to přese všechno, já jsem šťastná, že můžu být šťastná.

Jen mám strach, jestli lidé nezapomněli na to, jak je demokracie důležitá a jaké výhody nám skutečně přináší. Doufám, že se lidé nenechají opět strhnout strachem, na němž jsou některé dnešní politické strany živy. Opakovala bych se totiž historie, která využívala naivity lidí a dělala z nich pouhé ovce. Tak hezký týden a ať mír dál zůstává s touto krajinou.

Autor: Štěpánka Semecká | neděle 19.11.2017 20:33 | karma článku: 12,95 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Štěpánka Semecká

Škola života

V posledních měsících se na vládě probírá také opětovné uzákonění povinnosti vyučovat na základních školách praktické předměty jako byly dílny, vaření nebo pozemky. Ve 21. století k ničemu nebo naopak dobrá věc do života?

8.4.2018 v 18:51 | Karma: 14,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Během svátků bez nakupování, prosím

Jsou to dva roky, co vláda schválila zákaz prodeje obchodům nad 200 m2 během některých svátků. Byl tento krok správný? Neměli by prodejci rozhodovat o své otevírací době sami? Nebo by měly mít prodavačky klid alespoň ve svátek?

1.4.2018 v 18:55 | Karma: 18,27 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Placené první tři dny nemoci aneb konec dopingu paralenem v Čechách

Tento týden podpořila vláda návrh sociálních demokratů na znovuzavedení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Je to krok, díky kterému zaměstnanci nebudou finančně trestáni za své stonání nebo ho budou lidé zneužívat?

25.3.2018 v 20:50 | Karma: 33,52 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Pro a proti protikuřáckému zákonu

Zákaz kouření ve všech českých restauracích. Zákon, který platí necelý rok a který ovlivňuje situaci mnoha podniků a jejich hostů. Je nástrojem, který povede ke zlepšení zdravého prostředí nebo stát poškozuje soukromé podnikání?

18.3.2018 v 18:00 | Karma: 25,66 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Semecká

Naši kartičku máte? A bodiky sbíráte?

Naše teta žila v jedné malé vesničce na Moravě a jejím největším vzrušením za celý den bylo, když ráno šla, jak sama říkala, do copu. Vždy na ni s úsměvem vzpomínám a tento týden jsem vzpomněla i na tuhle její legendární hlášku.

11.3.2018 v 18:23 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Jsem studentka Univerzity Karlovy. Zajímám se politiku a celkové dění okolo nás. Každý týden chci zkusit napsat i jen třeba kratičký sloupek o tom, co mě zaujalo. Tak uvidíme, jestli se v tom najdete i vy...

Seznam rubrik